Nadal, consum conscient i transformació social

04/01/2018
 • Ja ens trobem immersos en les festes nadalenques, els dinars familiars, les llumetes als carrers, les vacances dels més petits i els regals, però també el consum pel consum, les compres per impuls, els Black Fridays, els descomptes i les ofertes.

  La nostra societat esta fonamentada en el creixement continuat i exponencial de la producció, venda i consum de productes, sense tenir en compte l’impacte d’aquest creixement en el medi ambient o en les persones. Per les festes de Nadal aquest consumisme arriba al seu màxim exponent, amb els anuncis de televisió, els catàlegs, els aparadors, etcètera i agafa com a objectiu, sobretot, als infants.

  Com a contrabalanç al consumisme sense mesura i sense raonament que la societat impulsa han sorgit molts moviments de decreixement, de reflexió i de minimització del consum, com poden ser el moviment minimalista, el de residu zero o el consum conscient. Aquests moviments tenen en comú una reflexió constant sobre els nostres hàbits, el nostre consum i l’ús que fem dels recursos.

  En aquestes èpoques de festes, els consumidors hem d’assumir el nostre paper en l’engranatge productiu, com a receptors finals dels productes tenim el poder per a decidir a quin tipus de productors donem suport, quin impacte volem que tinguin les nostres accions i quins valors volem transmetre a les noves generacions. Com diuen en anglès, votem amb els nostres diners.

  Per això, el Nadal i els Reis ens donen una gran oportunitat de transmetre aquests valors, a través de l’exemple, de l’ensenyança i de la guia dels infants del nostre voltant. Com a pares i mares, però també com a familiars i amics, hem de treballar amb els nens i nenes perquè aprenguin a ser conscients de les seves decisions, a raonar-les i a valorar els valors implícits en les joguines, els materials, la seva producció, els residus que genera i l’impacte social que produeix. D’aquesta forma, crearem una societat més justa i més sostenible.

  Com nosaltres diem, que canviant com criem canviarem com vivim, i hi podem afegir que canviant com consumim podem transformar la nostra societat.

Nonaina


comments powered by Disqus

cercar...

Últimes entrades

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies

Accepto