Select Page

Voleu una criança més sostenible però no sabeu per on començar? No teniu clar què podeu canviar per a ser més respectuosos amb l’entorn i amb el vostre nadó?

Aquestes onze propostes us poden ajudar fer un pas endavant cap a la criança sostenible.

Rebutja les “canastretes” comercials

Tota dona embarassada s’ha trobat al supermercat o a les classes de preparació al part amb l’oferta d’una “canastreta” gratuïta per a celebrar l’arribada del seu nadó. Nosaltres apostem per a rebutjar-les.

Normalment dins hi trobem una colla de mostres de productes, generalment d’un sol ús, relacionats amb els nadons: un bolquer, dues tovalloletes, una ampolla d’aigua de plàstic, etcètera. Fins i tot hi he vist productes totalment desaconsellables com infusions per a fer adormir els nadons o publicitat de llets artificials.

Tots aquests productes estan envasats en plàstic, son mono-dosi, i d’un sol ús, per tant son escombraries no reutilitzables. A més, aquestes canastretes són una via d’entrada de publicitat i missatges que ens generaran culpa, ansietat i ganes de consumir. Per això, millor no tenir-les a casa.

Dona el pit

La llet materna és el millor aliment per al nostre nadó, i ens protegeix a les dones contra malalties futures. És gratuïta, no genera residus, ens evita haver de comprar mil i un productes, no contamina, no danya els animals o el medi ambient, ni és producte de l’explotació laboral. L’alletament matern és l’alimentació més ecològica, sostenible i sana que hi ha, però a vegades pot ser complicat. Si és així, les llevadores, les doules i els grups de lactància ens poden ajudar.

Practica el collit

El collit és la pràctica de dormir junts en un mateix llit, tot i que a vegades podem ajuntar un altre llitet o bressol per al nadó. És una pràctica segura, sempre que se segueixin uns mínims de seguretat com no anar a dormir begut amb el nadó.

Aquesta forma de dormir ajuda a establir i fer més fàcil la lactància materna, és molt agradable, ens permet descansar millor i no tenir que aixecar-nos a mitja nit. A més ens estalvia comprar bressols, llençols i altres complements per què el nostre fill o filla dormi.

Usa bolquers de tela

Els bolquers d’un sol ús van ser una revolució que va permetre a les dones alliberar-se d’una gran càrrega de feina, en una època on no tenien rentadores, havien de bullir els bolquers i aquests eren complicats i poc pràctics. Però avui en dia, amb les millores en teixits, dissenys i models de bolquers; i l’ús de rentadores, utilitzar bolquers de tela no suposa un esforç extra gaire gran i en canvi aporta moltes avantatges.

Els bolquers de tela són més econòmics a llarg termini, sobretot si es té més d’un fill, i ens eviten anar a comprar cada setmana i patir per si s’acaben. No tenen blanquejants i altres químics en contacte amb la pell del nostre nadó. La quantitat d’aigua i matèries primes utilitzades en la seva producció i manteniment és menor que en la utilitzada per a la producció dels d’un sol ús, genera menys residus i sobretot menys residus plàstics i químics, i la matèria fecal no acaba als nostres sols sinó que és filtrada i processada als sistemes de depuració d’aigües.

Utilitzeu portanadons

Els portanadons son un sistema pràctic i còmode per a portar els nostres petits, no ocupen gaire espai, son econòmics i generen menys residus en la seva fabricació que altres sistemes. Portar els infants prop del nostre cos afavoreix la regulació de la seva temperatura corporal, els allunya dels fums dels cotxes, els ajuda a integrar-se a la visa social dels adults, afavoreix la lactància materna, i ajuda a prevenir còlics i a tranquil·litzar als nadons.

Escollir un bon portanadons és molt important, ja que cada nadó i cada família té unes necessitats i unes preferències determinades; i un portanadons que va perfecte a uns pot no ser adequat als altres. Les assessores de porteig poden ajudar a trobar el que us anirà millor.

Reutilitza la roba

Els nadons i els nens i nenes petits creixen molt de pressa i els queda la roba petita molt abans que es faci malbé. Reutilitzar la roba de germans, d’amics i familiars, i comprar roba de segona mà és una forma senzilla i econòmica de contribuir a generar menys residus tèxtils i allargar la vida de les peces ja produïdes.

Si volem comprar roba nova, podem optar per a peces confeccionades amb materials reciclats, produïts de forma sostenible, amb tintes i processos que no danyin el medi ambient i lliures de treball esclau o infantil.

No ho compris tot

Moltes vegades les botigues, els familiars, les revistes, o els llibres ens proporcionen unes llistes llarguíssimes de tot allò que “necessitarem” per a poder tenir cura del nostre nadó. La majoria dels productes que inclouen son inútils, o bé només serveixen per a un període de temps molt curt. Alguns ens ofereixen solucions miraculoses, d’altres ens prometen estimular als nostres fills perquè es desenvolupin al màxim, o bé per a reforçar la seva independència.

Nosaltres recomanem avaluar les necessitats reals, la utilitat del producte, els avantatges respecte els inconvenients, les alternatives reutilitzables i els objectes que tenim a casa que poden fer la mateixa funció.

Demana allò que necessites

Si desprès d’avaluar les necessitats que tenim com a família trobem imprescindible un bressol o un cotxet, un escalfa-biberons o qualsevol altra cosa, el millor és trobar qui ens el deixi. D’aquesta manera no només estalviem els diners que costa el producte, sinó que evitem que aquest acabi en un abocador, i no generem despeses energètiques, d’aigua i de recursos naturals per a la produir-ne un de nou.

De la mateixa manera si comprem algun producte especial per a nadons, un cop ja no l’utilitzem és recomanable guardar-lo per al pròxim fill, deixar-lo a familiars i amics o donar-lo per a que altres persones el puguin utilitzar.

Opta per a productes ECO

Hi ha productes que no es poden compartir ni reutilitzar com el sabó, les cremes, el menjar, etcètera; per aquests casos millor utilitza productes ecològics, de comerç just, kilòmetre zero i no envasats en plàstic. En molts casos no podràs aconseguir un producte que compleixi tots els “requisits”, però és una forma de recordar que tot i que siguin elements d’un sol ús, és important saber el seu origen, com estan fets, amb què, per qui i quin impacte tenen.

Les joguines, millor poques i de qualitat

Els nadons i els nens i nenes tenen joguines des d’abans i tot del seu naixement, als avis, tiets i amics els agrada regalar-ne, als pares els fa il·lusió comprar-ne i per totes les festes se’n regalen. Però, els infants necessiten tantes joguines? Les joguines han de ser de plàstic? I tenir moltes llums i sons?

Hi ha joguines sostenibles, que estimulen la creativitat dels infants i son boniques, produïdes amb materials respectuosos per al medi ambient i en condicions laborals dignes, amb un plantejament educatiu interessant i que agraden molt als infants. Escollir joguines és tant important com l’alimentació o l’escola, ja que son una font d’aprenentatge molt important. 

 

Llegeix, llegeix molt

Per últim, crec que aquest consell no només és aplicable a la criança sostenible, sinó a totes les àrees de la vida d’una persona; informa’t, llegeix, descobreix.  Hi ha moltes coses que fem, per desconeixement de l’impacte que generen, o perquè no coneixem les alternatives, i llegint, buscant informació i compartint-la, podem millorar-les.