Select Page

Aquesta setmana se celebra la Setmana Mundial de la Lactància Materna, amb el lema “Sostenint la lactància materna entre tots”, i a tot el món s’organitzen actes per a promoure-la.

Jo no soc assessora de lactància, ni tinc formació mèdica, així que en aquest article vull compartir 6 petits consells que m’han ajudat a tenir una millor lactància materna amb els meus fills. Alguna pot ser útil a tothom, d’altres potser no.

Tenir un got d’aigua a mà

La lactància materna, en general però sobretot al principi, dóna molta set. Per tant és una bona idea procurar tenir sempre aigua a mà.

Llegir algun llibre sobre lactància materna

No cal comprar-los, però va bé llegir un parell de llibres sobre lactància materna. N’hi ha de molt amens, pensats per un públic general, com el llibre “Un regal per a tota la vida” del Dr. Carlos Gonzáles, però també n’hi ha de més exhaustius i tècnics com “El arte femenino de amamantar” de la Lliga de la Llet

Aquests llibres ens ajuden a conèixer una mica millor com s’ha de donar el pit, quins problemes podem tenir i com solucionar-els, i al mateix temps ens dóna confiança en nosaltres mateixes i arguments per a contrarestar tots aquells prejudicis que encara perduren a la societat.

Tenir un grup de suport

Quant tenim un fill és important sentir-se recolzades pel nostre entorn, des de la parella, fins als professionals mèdics.

Els grups de criança i els grups de lactància pot ser un bon lloc on conèixer altres famílies amb nadons d’edat similar al nostre i que, segurament, comparteixen preocupacions, valors i idees amb nosaltres. Els grups de lactància que formen part d’associacions pro-lactància, normalment disposen d’assessores que poden ajudar-vos amb qualsevol problema que sorgeixi.

No comprar tots els productes “necessaris” per a la lactància abans de començar-la

Quan ens quedem embarassades de seguida ens informen de tots els productes “totalment necessaris” per a poder criar el nostre nadó, i n’hi ha uns quants relacionats amb la lactància.

Els coixins de lactància, la crema per als mugrons, l’extractor de llet, els sostens i els discs de lactància i, de vegades, fins i tot mugroneres o altres invents. Jo, des de la meva experiència personal, recomanaria no comprar res, a excepció dels discs de lactància (i preferentment reutilitzables, no rebutjables), tot i que si sabeu cosir vosaltres mateixes us en podeu fer uns de roba fàcilment.

Tots els altres productes es poden comprar a posteriori si es necessiten, però la majoria son substituïbles per altres coses que tinguem a casa, per exemple un coixí normal en lloc d’un d’específic per lactància. I amb uns sostens normals també es dona el pit, jo només vaig fer servir els de lactància els 2 primers mesos amb la meva primera filla i a partir d’aquí mai més, ni amb el segon fill.

Deixar la vergonya a casa

Donar el pit és una cosa normal, sana, saludable i bonica i no ens n’hem d’amagar.

Quan un nadó té gana se li ha de donar menjar, siguem on siguem. Com que no podem, ni volem, quedar-nos a casa tot el dia, hi haurà vegades que donarem el pit al carrer, y això pot incomodar a algunes mares i també a persones del voltant.

Amb les persones del carrer diria que no hi ha massa a fer, són adultes i per tant ja ho gestionaran elles soles. Nosaltres no tenim cap càrrega de responsabilitat vers ells, ni fem res mal fet.

Per a les mares diria que es pot donar el pit en públic sense que es vegi gran cosa, el cap del nadó tapa perfectament el pit o al menys una bona part. Si voleu us podeu cobrir, però hi ha nadons que no els agrada, i a mi sincerament m’agrada més veure la carona dels meus petits que l’estampat d’un mocador.

Si hi ha qualsevol problema consultar amb una assessora de lactància

La lactància no ha de fer mal, ni el primer dia ni l’últim.

Si fa mal és que hi ha algun problema, i per tant necessitem recórrer a una professional que ens ajudi. Tot i que pediatres i ginecòlegs sembla que ja n’haurien de saber, sempre és millor consultar amb la llevadora o amb una assessora de lactància, perquè tenen una formació molt més especifica i actualitzada i ens poden ajudar millor.