Select Page

La copa menstrual ha de ser còmoda, quant es porta posada no s’ha de notar, i a vegades es necessita una parell o tres de vegades per a trobar la posició que s’adapta al nostre cos. La majoria de copes porten un palet a la part inferior, si aquest pal sobresurt o ens molesta es pot tallar, cada persona és diferent i pot necessitar tallar-lo més o menys o totalment, és normal.

La copa s’ha d’esterilitzar abans de fer-la servir i un cop ja no es farà servir fins el mes següent. És important esterilitzar-la per a guardar-la, ja que així s’evita que pugui fer-se malbé. També és important esterilitzar-la abans de fer-la servir per assegurar-nos que és neta i a punt per a fer servir. Per a esterilitzar-la es pot fer servir una solució esterilitzant per a biberons o bé, aquesta és la més recomanada, bullir-la en aigua durant 5 minuts.

Es renta amb aigua i sabó. No cal que cada vegada que es buida es renti amb aigua i sabó, però és bo que un cop al dia més o menys s’ensaboni. Per a ensabonar-la s’ha de fer servir sabons neutres, com els que s’utilitzen per al cos, millor si són ecològics, suaus i que ens assegurem que queda perfectament esclarida abans de tornar-la a fer servir.

A vegades el color pot variar, tornant-se grogosa amb el temps. Això és normal, és només la silicona mèdica agafant color per l’ús i per l’esterilització, no és bruta i es pot continuar fent servir.

Per a felicitar la inserció es pot lubricar, amb un lubricant vaginal o bé mullant-la amb aigua.

Per a treure-la s’ha de trencar el buit, pinçant la part inferior, no cal xafar-la completament. Un cop trencat el buit es pot extreure, si no ho fem així ens podria fer mal. El contingut de la copa es llença al vàter. Un cop buida s’esbandeix amb aigua i es torna a inserir, si no tenim accés a aigua, per exemple en un lavabo públic, es pot tornar a inserir sense esbandir, no passa res, ni vessarà, ni ens pot agafar cap infecció.

Per a les noies joves i que no han tingut relacions sexuals les copes de talla 1 poden costar d’inserir, per això és recomanable que ho provin de manera relaxada, usant un bon lubricant i fent servir copes menstruals adequades per a elles, com les copes menstruals de Naturcup, en talla 0 per a adolescents.

Si es vol usar en combinació amb compreses, és recomanable fer-les servir de tela, ja que són respectuoses amb el medi ambient i amb els nostres cossos com les copes.