A què juguem avui?

02/03/2018
 • Els nens i nenes juguen, és la seva forma d’aprendre, créixer i practicar per a la vida adulta. El joc és molt important, ha de ser espontani i lliure, i les joguines son les eines que els grans els donem perquè el desenvolupin.

  És interessant saber que les joguines no són necessàries perquè els infants juguin, són un complement a la seva imaginació. Per això els elements que els donem han de contribuir a mantenir i fomentar aquesta imaginació i creativitat, en lloc d’adormir-la. Volem que juguin els infants, no les joguines.

  Hem elaborat una llista de jocs que permeten un joc lliure, espontani i creatiu, totes les propostes són no sexistes, fomenten valors positius i es poden adaptar a qualsevol edat. Tot i que és una llista llarga no és necessari que cada infant les tingui totes, sinó que ens hem d’adaptar a les preferències dels nostres fills i filles i a les nostres eleccions personals.

   

  Blocs de construcció

  Uns blocs de fusta, o un joc tipus Lego, que permetin als nostres petits crear mons nous, construir, manipular, apilar i imaginar. Han de ser peces de final obert, sense instruccions, que no els limitin la creativitat.

  Una nina

  Una nina, millor si és de gènere neutre, sense funcions “especials” com plorar o menjar, que els permeti identificar-se amb ella i practicar les cures i l’empatia.

  Personatges

  Un grup de personatges, siguin humans o animals, que puguin habitar els mons construïts, els ajuden a practicar les seves habilitats socials.

  Pilotes

  Les pilotes són molt versàtils, poden servir per a activitats esportives, futbol, bàsquet, etc, però també serveixen per a fer equilibris, per a representar una síndria o una panxa embarassada.

  Material d’art

  El material artístic com papers, pintura, colors, fang, plastilina, estisores, cola,... Tot allò que permeti que els petits s’expressin lliurement.

  Vehicles

  Un cotxe, un tren, camions, són part de la nostra vida, i els infants senten curiositat i interès per ells. No calen vehicles molt detallats, sinó uns que els permetin desenvolupar moviments, transport de personatges o altres elements.

  Teles i disfresses

  Les disfresses permeten als nens i nenes posar-se a la pell d’altres persones o personatges i viure aventures, experimentar i practicar d’una manera segura i divertida. No cal una disfressa especifica per a cada personatge o situació, sinó que unes quantes peces de roba vella dels pares, unes teles, barrets, ulleres, alguna bossa, mantes, coixins, etcètera es poden convertir en vestits i uniformes a les mans dels nostres petits.

  Llibres

  Els llibres agraden molt als petits, i tenir-ne uns quants a mà, adaptats a la seva edat i preferències, fomenta el gust per la lectura, i els permet ampliar vocabulari, descobrir histories i personatges.

  Una bona recomanació és destinar un lloc concret per els llibres de la biblioteca,  i anar-hi sovint a buscar llibres nous.

  Joc simbòlic

  El joc simbòlic és important i atractiu per als petits, els permet practicar i imitar el que fem els adults. Per el joc simbòlic els objectes quotidians son les eines de joc, però si no volem o no podem deixar-los menjar de veritat, ganivets, martells o estetoscopis, algunes joguines poden suplir-ho.

  Altra vegada, no cal tenir un conjunt d’eines per a cada feina o ofici, un tornavís pot ser un termòmetre i un cullerot pot ser un martell.

  Elements naturals

  Una pedra, una fulla, pals o flors, petxines, closques de fruits, i qualsevol element natural pot formar part del joc, tant en un joc exploratiu com en un joc simbòlic, on una fulla pot ser la vela d’un vaixell o la closca d’una nou pot ser la plata d’amanida dels nostres personatges.

  Joguines per moure’s

  Aquest tipus de joguina depèn de l’espai del que disposem, de l’edat dels nostres fills o filles i del seu desenvolupament. Però una esterilla, matalàs petit donen molt joc, així com algun sistema de gronxadors, peces per enfilar-se, etcètera.

  Joc sensorial

  Sorra, pedretes, pasta crua o cuita, una panera dels tresors, troncs, menjar, aigua, etcètera. Aquests jocs estimulen els sentits, i els permeten descobrir el món, experimentar, i crear. No hem de descuidar cap sentit, el tacte és el més evident, però objectes que fan música, olors, de colors diferents, transparències, temperatures, i sabors també són importants.

  L’entorn

  La última recomanació no és tant una joguina com una actitud, fem del món el nostre espai de joc. Si neva, sortim a jugar, experimentem amb la neu. Si anem a la platja descobrim les onades, els animals de les roques i la sorra. Si sortim al mercat coneixem les fruites i les verdures, olorem, toquem i tastem. Fem de cada activitat un joc i una oportunitat per aprendre i descobrir.

Nonaina


comments powered by Disqus

cercar...

Últimes entrades

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies

Accepto