Select Page

Quan la gent sap que utilitzem bolquers de tela la primera pregunta que ens fan és “per què?”, per això vull publicar una sèrie d’articles sobre els bolquers de tela responent a aquesta pregunta.

Quan una dona es queda embarassada, o quant es decideix adoptar, tota la família comença a preguntar-se com criaran als seus fills, què necessiten, què respon al seu estil de vida i als seus valors i creences personals. Amb els bolquers, una gran majoria de famílies no es plantegen fer-los servir de tela, ja que hi ha la concepció antiga, de grans trossos de roba que s’han de bullir, rentar a mà i plegar, que es corden amb agulles imperdibles i que no absorbeixen res.

Avui en dia els bolquers de tela son tan pràctics i absorbents com els d’un sol ús, fins i tot més si es té en compte que no s’ha d’anar a la botiga cada dos per tres perquè s’ha acabat el paquet, que la pell dels nadons està més sana i no hem de posar tantes cremes, i que per descomptat no s’han de bullir i es posen a la rentadora.

Un cop ens hem decidit a fer servir els bolquers de tela ens sorgeixen moltes preguntes. Quants en necessitem? Com es renten? Què necessitem quan sortim de casa? Les tovalloletes també de roba? Quins tipus hi ha? Quins m’aniran millor? En aquest article les respondré de manera senzilla i sense entrar en detall, però en els pròxims escrits d’aquesta sèrie hi aprofundiré.

Quants en necessitem?

Per començar hem de pensar quant temps té el nostre fill, si farem servir els bolquers de roba des del naixement o si ja és més gran i volem provar-ho. Com més gran és un nen menys bolquers necessitareu.  També hem de pensar si rentarem els bolquers cada dia o si bé volem posar la rentadora dia sí, dia no o cada 3 dies. Jo personalment crec que dia sí, dia no és la millor opció, ja que la rentadora esta prou plena perquè sigui eficient però no tant com perquè estigui massa plena per a un bon rentat. Si poseu la rentadora cada dia necessitareu menys bolquers que si la poseu cada dos dies.

De manera orientativa si el vostre fill té menys de 3 mesos i poseu la rentadora cada dos dies amb 25 – 30 bolquers en tindreu prou, si la poseu cada dia entre 15 i 20 anireu bé. Si el vostre fill és més gran amb 25 bolquers rentant cada dos dies o amb 15 cada dia no us en faltaran.

Els bolquers de tela s’han de preparar abans d’utilitzar

Amb els bolquers de tela és important preparar-los abans de fer servir, ja que això incrementa la seva absorció. Les fibres naturals estan recobertes de cera vegetal de forma natural, que repel·leix l’aigua, i per això els bolquers s’han de rentar de 4 a 5 vegades a la rentadora per a què arribin al seu màxim d’absorció. No cal utilitzar detergent o nous de rentat a cada rentadora, només a la primera i per motius higiènics, ja que tota peça de roba que ha d’anar a sobre la pell dels nadons ha d’estar rentada. S’ha d’assecar els bolquers després de cada rentat  com a molt cada dos rentats. Per a assecar els bolquers el millor és estendre’ls en un estenedor, tot i que poden anar a la assecadora, es fan malbé abans i suposen una despesa energètica i econòmica superior. S’aconsella no barrejar bolquers de fibres naturals que no hagin estat preparats amb altres que sí o amb bolquers de fibres sintètiques en una mateixa rentada, ja que les ceres es poden transferir als bolquers ja preparats i impermeabilitzar-los.

Les fibres artificials i els cobertors només s’han de rentar un cop, per higiene, no cal preparar-los.

Accessoris per a l’ús dels bolquers

A part dels bolquers necessitareu tovalloletes de tela, si opteu per a aquest tipus; un contenidor tancat, tipus escombraries, per als bolquers bruts; un parell de fundes, que poden ser de coixí, per al contenidor; un raspallet de les ungles per a netejar els bolquers; detergent apte per a bolquers de tela o nous de rentat; cremes per al culet del nadó que no malmetin els bolquers i bosses impermeabilitzades, hi ha qui utilitza bosses de plàstic del supermercat, però jo prefereixo les reutilitzables com les de Tucuxí.

Quant s’utilitzen bolquers fora de casa va bé portar una bossa impermeabilitzada amb un bolquer net dins, així a l’hora de canviar el nadó es posa el bolquer brut a la bossa on hi tenies el net. D’aquesta manera és senzill agafar el necessari per al canvi.

Tipus de bolquers de tela

Per últim, de bolquers de tela n’hi ha molts, n’hi ha de dos components, amb un bolquer absorbent i un cobertor; de tot en un, que son els més semblants als d’un sol ús; altres tipus els Pop In, dues peces unides per a botons a pressió, etcètera. Els bolquers de tela poden ser unitalla, com els d’un sol ús, o bé, multitalla, que poden ser utilitzats des del naixement fins que el nadó deixa d’utilitzar-los. Per això si esteu interessats a fer servir bolquers de tela va bé comprar packs de prova, com el que tenim nosaltres, on hi ha diferents tipus de bolquers, per a saber quin tipus s’adapta millor a la vostra família.

En pròxims articles aprofundirem en els accessoris, com es renten i altres temes.