Select Page

L’educació en el consum responsable és una cosa del dia a dia, els infants aprenen amb l’exemple, però tot i això els pares i mares podem proposar-los activitats que els ajudaran a entendre millor que les seves decisions afecten al seu entorn.

Mira l’etiqueta

Aquesta activitat que és molt divertida i es pot adaptar a qualsevol edat, consisteix en buscar objectes per casa, per exemple la roba que porten, l’esmorzar, una cadira, les joguines,… i descobrir d’on prové, de quin material està fet, quin camí ha seguit fins a arribar a nosaltres,…

Si el producte és de proximitat, i és possible, podem proposar-los anar a veure d’on surt i qui l’ha fet. Si ve d’un país llunyà podem descobrir costums del país, repassar en un mapa el camí que fan, saber si ha estat fet en bones condicions o no i plantejar-nos, un cop ho sabem, si estem d’acord amb l’origen d’aquell producte. Si creiem que no, podem buscar alternatives, mirar si ho podem fer nosaltres, escriure cartes als productors,…

També es pot descobrir quin camí tindrà quan ja no el necessitem més, si pot ser reciclat, reutilitzat, compostat o bé si acabarà en un abocador.

Hort

Veure créixer el seu menjar, saber quants dies tarda un enciam des que el plantem fins que el tenim al plat, quanta aigua necessitem perquè creixin les maduixes, quina és la temporada d’albergínies,… Tot això fa que els nens i nenes valorin el menjar, i el fa apreciar la feina dels agricultors, conèixer les diferents verdures i fruites i gaudir-ne més quan se les mengen.

No totes les cases són iguals, uns podran tenir un gran hort que els proporcionarà tot l’aliment que necessiten, altres posaran un parell de testos a la finestra, però el que és important és la implicació dels més petits en la seva cura.

Aquesta activitat també és adaptable a les diferents edats dels nens i nenes, els més petits poden regar i collir, i els més grans buscar informació, portar la compta dels dies, els litres d’aigua i la quantitat d’aliment que obtenim, etcètera.

Visitar un abocador o una planta de reciclatge

Una manera de veure l’impacte que generen el nostre consum és visitar un centre de processat d’escombraries, sigui un abocador o una planta de reciclatge. Amb aquesta visita, que pot ser virtual si no podem o volem anar-hi físicament, els més petits prendran consciència de la quantitat de residus que fem, de com es poden o no reciclar i l’impacte que tenen a la natura.

Cuinar, elaborar i reparar objectes

Preparar galetes per al berenar, el seu pastís d’aniversari, elaborar plastilina o pintura de dits, reparar una nina o cosir una samarreta foradada poden ser experiències que ajudin als nens i nenes a entendre el temps, l’esforç i els recursos que implica la producció de cada objecte o menjar i a valorar-lo.

També els ensenya que amb petites reparacions podem allargar la vida útil dels objectes i que no cal llençar-ho al més petit desperfecte que tinguin.

Recollir escombraries de l’entorn natural

Quan anem d’excursió, a la platja, o de camí a l’escola podem portar uns guants i una bossa d’escombraries i recollir tota les deixalles que trobem. Amb cada objecte que recollim podem parlar del seu material, de l’impacte que té, si es descomposarà, si pot ser perillós per al bosc o per als animals i les persones,… D’aquesta manera els ensenyem a tenir cura de la natura, i a respectar a les altres persones i animals.