Select Page

Quan la gent sap que utilitzem bolquers de tela es plantegen moltes preguntes, per aquest motiu volem publicar una sèrie d’articles sobre els bolquers de tela amb les respostes.

En aquest article tractarem un dels temes més preguntats, com es renten.

Hi ha, encara, la idea que els bolquers de tela s’han de rentar a mà i bullir, gairebé anant al riu a buscar l’aigua, com feien les nostres avies o besàvies. El rentat bolquers és una cosa senzilla, que es pot fer a la rentadora i que és totalment compatible amb la vida actual.

Primer de tot dir que el rentat dels bolquers és una cosa que cada família fa com li sembla i com li funciona, i per tant aquestes són unes pautes generals.

Com qualsevol rentat de roba, el procés consta de tres parts, la preparació dels bolquers, el rentat i l’assecat.

Preparació

La preparació dels bolquers per a rentar-los es resumeix en desmuntar-los si són desmuntables i en “treure la part grossa de les deposicions”. Tant si són els que tenen botons a pressió com els de butxaca, convé desmuntar-los perquè l’aigua arribi millor a totes les parts.

Treure la “part grossa” de les deposicions vol dir que es tregui la part més solida de la caca. Si només hi ha pipi no cal, i si les caques són de nadons alimentats amb llet materna i prou no fa falta fer aquest pas. Si es fan servir folres de paper per als bolquers aquest pas consisteix en treure aquest folre i llençar-lo.

Per a treure la caca hi ha moltes maneres, es pot ruixar amb el telèfon de la dutxa o amb uns telèfons petits per al bidet que estan de moda en alguns països, o bé, raspallar-ho amb un respallet de les ungles al bidet o a la pica. Per a mantenir la higiene és recomanable canviar de respallet sovint mesos i rentar-lo amb lleixiu un cop, o més, a la setmana.

Rentat

El rentat es pot fer cada dia o cada dos dies, més de tres dies no és recomanable, per motius higiènics. Els bolquers es renten a la rentadora, omplint-la aproximadament en tres quartes parts de la seva capacitat, perquè l’aigua arribi a totes les parts dels bolquers de forma correcta.

Hi ha diferent maneres, però bàsicament s’ha de rentar a 40ºC o a 60ºC segons instruccions del fabricant. Segons els programes de la rentadora que tingueu potser voldreu fer un primer esbandit per a treure el pipi i la caca abans del rentat. Si es vol es pot fer un últim esbandit per a treure qualsevol resta de detergent i assegurar-se que no entra en contacte amb la pell del nostre nadó.

El detergent que es fa servir és important, com més natural sigui millor per al bolquer, per el medi ambient i per la pell del nadó, ja que evitarem que es creï una capa impermeable al bolquer o que el bebè tingui irritacions.

El detergent utilitzat ha de ser apte per a rentar bolquers de tela: sense perfums, suavitzants o blanquejants òptics, com per exemple el de BioBel que tenim a la botiga,  ja que aquests químics poden fer malbé el teixit, i crear una capa impermeable que en dificulti la absorció.

També es poden rentar amb les nous de rentat, utilitzant una bosseta amb 4 o 5 closques dins el tambor i cada 15 dies un parell de cullerades de blanquejant ecològic i 2 o 3 gotes d’oli essencial de l’arbre del te.

Si els bolquers estan molt tacats es poden posar en remull en un blanquejant ecològic i aigua calenta un parell d’hores abans de rentar.

Assecat

Per assecar els bolquers de tela el millor és estendre’ls, ja que a la assecadora es poden fer malbé abans. Tot i això, si es posa a l’assecadora, s’ha de vigilar amb els cobertors o parts externes que es poden fer malbé, seguiu sempre les indicacions del fabricant.

A l’hivern es poden posar prop dels radiadors però es desaconsella que hi estiguin en contacte, sobretot amb les parts externes, ja que una calor excessiva les malmetrà.

Posar a assecar els bolquers al sol és molt útil, fins i tot a l’hivern, ja que a part d’assecar els bolquers, desinfecta i treu les taques.