Select Page

Quin comerç volem afavorir amb el nostre consum?

El consum conscient és una tendència que sorgeix com a resposta al context de mercat consumista, tant d’objectes com d’emocions, on el valor està donat per el poder adquisitiu. Aquesta forma de consum posa de manifest el valor del consumidor com a transformador del mercat. Aquest consumidor vol tota la informació possible abans de comprar un producte, per a reflexionar sobre l’origen d’aquest, de les matèries primeres, i qui, com i on l’ha produït, per a escollir-ne un que respongui als seus valors.

Valors com el respecte, la sostenibilitat, els drets humans, l’ecològia, la proximitat, el respecte social, l’ètica, etcètera són els pilars d’un consum respectuós, que només és possible si els productors són totalment transparents en els processos productius.

Però un consum conscient no és només avaluar els productes i escollir els més responsables. El consum conscient és repensar tota la societat de consum, les nostres necessitats i quin ús donem als objectes.

En un sentit més pràctic, hem d’avaluar les nostres necessitats, i de quines maneres podem solucionar-les. Parlant dels nadons, des de l’embaràs ens donen llistes de productes necessaris i bàsics per a poder cuidar correctament dels nostres fills. Però si les analitzem críticament podem veure que hi ha un gran nombre d’essencials que no ho són tant, que poden ser suplerts per altres coses que tenim a casa, o fins i tot per els nostres braços. Potser un cotxet no ens és útil allà on vivim, ja que ens desplacem molt en transport públic, o bé hem decidit fer collit i per tant el bressol no l’utilitzarem.

També hem de repensar què en fem de tots els objectes i els seus embolcalls un cop utilitzats, com ens en desfem, són biodegradables, reciclables o poden ser reutilitzats? Ja que la nostra responsabilitat no acaba quan ho llencem a les escombraries, tot i que ja no ho veiem el seu impacte en la nostra salut i en el medi ambient és important i determinant.

En gairebé tots els àmbits de la nostra vida hi intervé el consum, des d’allò que mengem, a quin oci gaudim, per tant, al prendre consciència del nostre consum podem canviar la forma com produïm, com usem i com rebutgem els productes que utilitzem.

Per saber-ne més:

http://www.economiasolidaria.cat/?p=935

http://sostenible.cat/opinio/opcions-sempre-amb-el-corco-del-consum-conscient

http://consumpedia.org/content/consum-conscient-i-transformador

http://www.ara.cat/tema_del_dia/Consumir-decidir_0_1270672958.html

https://comercjustibancaetica.org/

http://www.setem.org/site/cat/catalunya/