Select Page

Un dels arguments per a utilitzar bolquers de tela és que contaminen menys que els d’un sol ús, però hi ha molta gent que afirma que, amb aquests, es gasta menys aigua que amb els de roba. És veritat? Com ho podem saber?

Aparentment els bolquers d’un sol ús no gasten aigua, ja que no s’han de rentar, però això no és veritat. En la producció dels bolquers i dels materials per a elaborar-los es gasten al voltant de 34 litres d’aigua. Només per a extreure el cru per a la coberta, ja es gasta aigua. Per a la part absorbent i per a l’interior s’utilitza polpa d’arbre, i aquests arbres també han de ser regats, transportats i processats, fet que també utilitza aigua. I això sense parlar dels tints, els químics, el paquet,…

Per a fer un càlcul ràpid, per a nadó assumirem que es gasten aproximadament 5000 bolquers en els 2 anys i mig que en duen. En la vida d’un nadó es gasten uns 170.000 litres d’aigua.

Si parlem dels bolquers reutilitzables ens fa la sensació que gastem una quantitat similar o superior, ja que s’han de rentar desprès de cada ús. Però podem calcular l’aigua que gastaríem. Una família amb un sol nadó posa 3 rentadores a la setmana de bolquers, i cada any té 52 setmanes i els nadons porten bolquers durant dos anys i mig, això són cap a 390 rentadores per a cada nadó. Les rentadores dels anys 90 gastaven fins a 90 litres d’aigua per rentada, les més modernes no n’arriben a gastar ni 20 litres, cada rentadora i cada programa té un ús d’aigua diferent. Per a aquest càlcul optaré per a marcar en 30 litres l’aigua de cada rentat i hi sumarem 2 litres a cada rentadora per a l’aigua d’esbandir els bolquers que ho necessitessin. Per tant en el rentat dels bolquers de tela s’utilitzen 12.480 litres d’aigua. També hi podem afegir l’aigua que gastem per a l’elaboració d’un bolquer de tela i que podem assimilar al dels d’un sol ús, la despesa d’aigua per els bolquers de tela, entre 30 i 35, és de 1020 – 1190 litres.

La diferència entre la despesa d’aigua per l’ús dels bolquers d’un sol ús o dels reutilitzables és de cap a 156000 litres, per tant podem concloure que els bolquers de tela són més respectuosos amb la natura.