Select Page

En aquesta societat consumista, sembla que si no tenim molt de tot no podem ser feliços i, quan parlem de nens, les joguines, i en quantitat, semblen obligatòries.

Els pares i mares volem donar als nostres fills el millor que podem, i això sovint es tradueix en moltes coses materials.

Però els nens no necessiten tantes coses, necessiten coses que els permetin jugar i aprendre lliurement, que els permetin fer créixer la seva imaginació i creativitat, desenvolupar habilitats i conèixer les seves emocions, els seus gustos i, en definitiva, a ells mateixos. Sobretot necessiten temps, espai, companyia i llibertat. I nosaltres, els pares i mares, som els que els ho hem de proporcionar.

Ara bé, també necessiten alguns objectes, per a desenvolupar jocs, que no necessàriament han de ser joguines. Aquestes, però, han estat pensades per als nens i nenes, tot i que no sempre responen a les necessitats dels petits, sinó que només busquen cridar-ne l’atenció per tal de vendre’n com més millor.

Unes bones joguines que permetin un joc lliure, segur, espontani i variat són les millors eines, juntament amb objectes de la vida quotidiana i de la natura, per a poder créixer i desenvolupar-se com a persona.

És més important pensar en les qualitats, els valors i les ensenyances que acompanyen a la joguina que en el preu, la quantitat, si surt a la TV o si tots els nens de la classe també en tenen un. I aquest consum conscient és feina dels grans ensenyar-lo, a través de l’exemple.