Select Page

Moltes persones creuen que la copa menstrual no és tant higiènica com els tampons, però què hi ha de cert en aquesta afirmació?

Alguns dels arguments per afirmar que la copa és antihigiènica és que s’ha de rentar, i per tant pot quedar “contaminada”, que quant te la treus quedes plena de sang de la menstruació, que al ser reutilitzable d’un mes a l’altre es pot embrutar, i que si et trobes en un lavabo públic sense pica no la pots rentar i per tant estarà bruta.

Un dels mites més estesos és que la sang de la menstruació és bruta i esta “contaminada”, però no és cert. La sang pot tacar, però és estèril dins l’úter i al passar per la vagina s’infecta amb la flora vaginal, que és l’encarregada de mantenir el nostre cos sa. Per tant, si la dona no té una malaltia de transmissió sexual, la seva menstruació és neta.

La copa menstrual s’ha de rentar ja que aquesta flora vaginal, fora del seu habitat normal, pot tenir un creixement anormal i pot produir infeccions. Aquest creixement de la flora fora del seu habitat, i el seu contacte amb l’aire fa que la sang es degradi i comenci a fer pudor, que és el que passa a les compreses. Per tant, la sang que es troba dins la copa menstrual no es degrada, i no fa pudor.

Tot i que el material amb el qual es fabrica la copa, la silicona mèdica, s’utilitza perquè no genera medis adequats per al creixement de microorganismes, entre mes i mes, és recomanable bullir-la abans de guardar-la i abans d’utilitzar-la, per si hagés quedat alguna resta. Els tampons, per altra banda, són fabricats amb cotó, un material molt absorbent, que és ideal per al creixement microbià i que, ja que porta molts productes químics, fa malbé la flora vaginal, podent provocar l’anomenat Síndrome del Xoc Tòxic.

Al buidar-la es renta, amb aigua i un cop al dia amb aigua i sabó, però si et trobes en un lavabo sense pica per a rentar-la no passa res, la pots tornar a introduir, un cop buida, o bé portar una ampolla d’aigua per a esbandir-la, amb cura. De totes dues maneres seguirà estant neta i no hi haurà perill d’infecció.

Per últim, quan et treus la copa, en general no et cau tota la sang a les mans, sinó que queda dins la copa, però si ens queden els dits una mica tacats, només falta rentar-los amb aigua i sabó, de la mateixa manera que es faria si s’utilitzés un tampó.

La menstruació és una funció normal i sana del cos de la dona, i no ens n’hem d’avergonyir o sentir fàstic.