Select Page

Portejar vol dir portar els nadons en un fulard, motxilla o qualsevol altre tipus de porta-nadons. Es pot portejar més o menys, dins de casa o pel carrer, però el que és segur és que té molts beneficis, tant per al nadó com per els seus pares.

Els nadons que son portejats ploren menys, regulen millor la temperatura i tenen menys reflux i per tant estan més sans. La posició ergonòmica dels portanadons (dels ergonòmics, ja que s’ha d’estar alerta perquè no tots ho son) ajuda a tenir un millor desenvolupament físic, a mantenir una correcta posició i prevenen alguns trastorns posturals en nadons com la displàsia de maluc, o la plagiocefàlia posicional.

El moviment i la seguretat que senten al porta-nadons fa que dormin millor, i que tinguin una estimulació motriu més elevada que els que son portats amb cotxet. També, al trobar-se a l’alçada dels grans, els permet participar en la vida normal del seus pares, socialitzar-se amb l’entorn i rebre una estimulació visual i tàctil adequada per a un bon aprenentatge. La posició que adopten, mirant cap al portejador, els permet estar en un estat d’alerta tranquil·la, sense sobreestimular-se, amb la possibilitat de refugiar-se si així ho necessiten que els ajuda a estar més tranquils i feliços.

Per als pares també és una font de beneficis, físics i també emocionals, ja que s’ha relacionat el porteig amb un establiment del vincle efectiu i amb una disminució de les depressions post-part. També permet establir correctament la lactància i mantenir una bona producció, gràcies al contacte estret amb el nadó que estimula hormonalment a la mare.

La postura que els adults aconsegueixen amb l’ús dels portanadons prevé els dolors musculars d’esquena, ja que tonifica la musculatura, reparteix correctament el pes del nadó, estableix una postura adequada i evita que carreguem tot el pes en un sol braç.

A part dels beneficis físics i emocionals hi ha beneficis més pràctics, com el preu més econòmic dels portanadons comparat amb els cotxets, la seva mida reduïda que ens permet guardar-els en poc espai i sobretot que deixa els braços lliures per a poder fer les activitats diàries, com anar a comprar, treballar, ocupar-se de fills més grans, passejar, jugar, … mentre tens cura del teu nadó. És un sistema que permet una millor i més còmode mobilitat per als pares, sobretot en llocs concorreguts com fires, museus, transports públics, festivals, etcètera o en zones no urbanitzades com la platja, la muntanya, o a la neu.

Però el més important de tots els beneficis és el benestar que experimenten els nadons i els seus pares al estar en contacte estret i l’amor que expressen només mirant-se als ulls.

Per mi, personalment, portejar els meus fills és una experiència bonica i sobretot pràctica que recomano a qualsevol. Portejar em facilita la vida, cada dia.