Select Page

Quan una família espera un nadó sorgeixen molts dubtes sobre què necessiten per a la seva arribada.

Però la realitat és que els nostres fills només ens necessiten a nosaltres, que en tinguem cura i els estimem. Així que realment hem de reflexionar sobre què necessitem els pares i mares per a poder atendre correctament al nostre nadó.

Bolquers

Els nadons no controlen els seus esfínters i per tant necessitem uns bolquers que ens ajudin a mantenir-los nets. Tenint en compte que duran bolquers cada dia durant uns 2 anys o 2 anys i mig és important plantejar-nos quin tipus escollim, com els guardarem i com i on canviarem el nadó a casa i fora.

Els bolquers de tela són el més ecològic per al nostre nadó i per al medi ambient. No conten químics que poden afectar la pell dels més petits, els recursos empleats per a la seva fabricació i manteniment són menors, no generen tants residus i econòmicament són més barats, sobretot si volem tenir més fills.

Tot i que els bolquers són la opció més estesa, n’hi ha d’altres com la anomenada Elimination Comunication, que consisteix en no posar-los bolquers i estar atent a les senyals per a que facin les seves necessitats al lavabo.

Roba

Els nadons no necessiten roba, necessiten escalfor que els ajudi a regular bé la seva temperatura corporal, i la millor font de temperatura és el cos matern (i patern). Un cop establert això, socialment les persones utilitzem roba i per aquest motiu i per a abrigar-los si fa molt fred, els nadons necessitaran roba.

No cal caure en el consumisme amb la roba dels nadons, només necessiten roba còmoda i en quantitat suficient per adaptar-se al nostre ritme de rentat, i al clima. Per tant els nadons d’hivern necessitaran més quantitat de roba i de roba d’abric que els nadons d’estiu.

Millor si la roba és millor confeccionada amb cotó o altres fibres naturals ja que permeten una millor transpiració. I, si el cotó i els tints són ecològics, no contenen químics, blanquejadors i tints que poden irritar la seva pell delicada. Tota la roba que posem al nadó ha de ser rentada abans, sigui nova o de segona mà, per motius higiènics.

Per al rentat de la roba i dels bolquers és necessari un detergent, millor ecològic, sense fragàncies i suavitzants per evitar químics que puguin ser inhalats o absorbits per la pell del nostre nadó. Una alternativa ecològica, compostable i segura per el rentat són les nous de l’arbre del sabó o nous de rentat.

Sistema de transport

Els nadons no necessiten res més que els nostres braços per a ser transportats, però nosaltres necessitem poder disposar de les mans per a atendre altres persones o situacions i per aquest motiu existeixen els sistemes portanadons. Podem optar per el cotxet o bé per un portanadons ergonòmic com la motxilla, el fulard o les bandoleres, i una combinació dels dos sistemes.

Per a escollir un portanadons o un cotxet hem de fixar-nos sobretot en dos aspectes, si és adequat al pes, mida i desenvolupament del nostre nadó, i si és de qualitat i segur.

Un tema a part són les cadiretes del cotxe ja que, si volem transportar el nostre nadó en aquest vehicle, és obligatori utilitzar-les.

Lloc on dormir

Els nadons passen moltes hores dormint i no sempre ho fan al mateix lloc, a vegades s’adormen al portanadons, en braços dels seus pares, al cotxet o al llit, però per a les nits hem d’escollir on dormirà.

El millor lloc on posar el nadó a dormir ha de ser aquell que li permeti, tant al petit com als pares, descansar millor. Hi ha moltes opcions, des de collit a bressols per al collit, bressols a l’habitació dels pares i en habitacions separades, però hem de tenir en compte que com més a prop es trobi el nadó més ràpid podrem donar-li el pit (o el biberó) i tornar a dormir tots.

És possible que les primeres setmanes dormi tota la nit seguida i que desprès comenci a despertar-se, és normal i sa, però pot comportar ajustaments en la forma de dormir de la família.

Alimentació

Els nadons necessiten alimentar-se i el millor aliment és la llet materna, però si no es pot o no es vol donar el pit, s’ha d’utilitzar llets adaptades per a nadons.

Si s’opta per a la lactància materna no és necessari cap aparell o coixí, com a molt un bon llibre sobre lactància i participar d’un grup de lactància. Si hi ha cap problema les matrones, les doules i les assessores de lactància són les més adequades per a solucionar-lo.

Si es vol donar llet materna en biberó quan es torna a treballar o quan la mare ha de ser fora unes hores necessitarem un extractor de llet, manual o elèctric, un sistema d’emmagatzematge de llet i tots els estris necessaris per a donar el biberó.

Si s’opta per a la lactància artificial és necessiten més coses: biberons, millor si són de vidre o d’acer inoxidable; tetines de làtex o silicona; sistema d’esterilitzat de biberons, pot ser un recipient amb aigua bullint, i la llet artificial. Al mercat hi ha moltes llets, d’origen animal o vegetal per aquelles famílies veganes o amb nadons amb al·lèrgies i intoleràncies, d’ecològiques o no, però el més important és alternar diferents marques durant el dia o la setmana, ja que si per un error hi faltés un component podria tenir repercussions molt greus per al nostre nadó. També és important recordar que la llet artificial més adequada per a tots els estadis de la lactància és la d’inici, ja que és la més processada i adaptada a les necessitats del nadó, les de continuació són més econòmiques ja que no han estat tan adaptades i en nadons petits poden ser perjudicials.

Més endavant necessitarem una petita vaixella per al nostre nadó, i podem optar per a donar-los plats i gots com els dels adults o escollir una vaixella infantil, les més sanes i ecològiques son les fetes de fibres d’arròs, de bambú, de fusta, o d’acer inoxidable.

Neteja

Els nadons s’han de rentar i per això podem necessitar diferents elements segons on i com haguem escollit banyar i rentar el nostre petit. Hi ha famílies que opten per a comprar una banyereta, un adaptador de banyera, utilitzar un cubell o la pica de la cuina i més tard la banyera gran. També podem banyar-nos amb el nostre nadó si així ens sentim més segurs o optar per ser dos els que el banyin. El més important és comprovar que la temperatura sigui la adequada per evitar cremades en els nadons.

Per a la higiene del nadó necessitarem un sabó, millor ecològic i sense gaires fragàncies; tovalloletes per a canviar el bolquer, millor si són de tela; tovalloles, millor de fibres naturals; un raspallet per al cabell i unes estisores o tallaungles. Les cremes del bolquer o les hidratants no són necessàries, només en cas que aparegui una irritació, lesió o qualsevol altre afectació de la pell i ho requereixi.

En nadons menors de 6 mesos no és recomanable utilitzar cremes de protecció solar ja que poden donar al·lèrgies, millor utilitzar sistemes físics com un para-sol o un gorret.

Les colònies tampoc son recomanables en nadons ja que interfereixen en el seu sistema olfactiu i els pot dificultar trobar el pit, les colònies que porten les mares tenen el mateix afecte. A més les fragàncies i altres substàncies volàtils com els alcohols en les colònies i perfums, que són inhalats per el nostre nadó i impregnen la seva pell, són químics que poden ser perjudicials per ells.

També necessitarem tot allò que la pediatra recomani per a tenir cura del cordó i del melic del nadó.

Joguines

Els recent nascuts no necessiten joguines, els seus sentits estan centrats en la seva mare i en totes les persones que tenen al voltant. Però cap als 3 mesos ja comencen a voler tocar, mirar, escoltar, olorar y llepar elements externs i podem voler donar-los alguna joguina segura i que estimuli els seus sentits sense atabalar al nadó.

Les joguines poden ser elements quotidians com culleres de fusta, o específics com mossegadors i sonalls.

Extres

Els extres poden ser tot allò que considerem que no és essencial però que ens facilitarà la vida com per exemple un cobertor d’hivern per al portanadons, unes mantetes, un para-sol per anar a la platja, un moble canviador, etcètera.

Aquests dependran de cada família, de quan neix el nadó, del tipus d’habitatge, activitats o esdeveniments al quals hem d’assistir, etcètera.

Tot i la quantitat d’informacions i publicitat sobre “necessitats” per al nadó que ens arriben des de tot arreu, els pares i mares, com a consumidors responsables, hem reflexionar quines necessitats ens son pròpies i quines ens son imposades