Select Page

En els últims temps ha sorgit un moviment per a reduir els residus que provoquem anomenat Zero Waste o Residu Zero al nostre país. Aquest moviment vol conscienciar a la població de la quantitat de productes innecessaris que utilitzem, que generalment tenen una vida útil de minuts o segons, i que no tenen un propòsit més enllà del consum, com poden ser els envasos de plàstic, els coberts, plats i tovallons d’un sol ús.

Per a aconseguir el seu objectiu aquest moviment que es basa en:

Refusar tot allò que no necessitem i que és d’un sol ús. Per exemple els coberts de plàstic, els tovallons de paper, les bosses,…

Reduir els residus, per exemple els envasos dels productes, el malbaratament alimentari, … Per aquest motiu busquem productes a granel, de proximitat i prenem consciència del que comprem i consumim en tots els estadis de la seva producció, ús i rebuig.

Reutilitzar tot allò que sigui reutilitzable. En aquest sentit utilitzem productes reutilitzables, com cantimplores per l’aigua, compreses i bolquers de tela, carmanyoles, canyes per les begudes reutilitzables en lloc dels d’un sol ús. També implica la reutilització de tot allò que ja ha acabat la seva vida útil però que encara es pot utilitzar, com per exemple els pots de conserva un cop buits poden servir de carmanyola per a les sobres del menjar, o les samarretes velles es poden convertir en tovallons o draps.

Reparar tot allò que s’espatlla, tan si és un electrodomèstic com si es descús la costura de la roba. Si es pot reparar no ho llencem.

Donar o Regalar tot allò que ja no utilitzem però que esta en bones condicions. Es pot regalar a familiars o amics, o si no a una associació, organització, els llibres vells dels nostres fills es poden donar a escoles i casals, o es pot participar en intercanvis de roba.

Compostar tot aquells residus compostables, com peles de fruites i verdures. Es necessita una compostadora domèstica, que podem comprar o fabricar nosaltres mateixos reutilitzant materials que ja tinguem.

Reciclar, com a última opció, tot allò que no hagis pogut refusar, reduir, reutilitzar, reparar, regalar o compostar. És important saber que el reciclatge no és una solució, ja que la quantitat d’energia, aigua i recursos necessaris per al reciclatge són elevats. Hi ha moltes coses que no són reciclables i acaben als abocadors, contaminant la terra i l’aigua. Hi ha molts plàstics que no es poden reciclar, com per exemple els bolquers o les compreses que tarden més de 400 anys ( es creu, perquè encara no fa prou anys que ho utilitzem per a poder-ho saber amb seguretat) a degradar-se, a més, els excrements no es composten dins els bolquers i poden filtrar-se en fonts d’aigua i contaminar-les.

Per últim, hem de tenir en compte els residus invisibles, com poden ser l’energia, l’aigua, els combustibles, les condicions laborals, els contaminants, etcètera que formen part de la producció dels productes i escollir produccions de proximitat, ecològiques, de comerç just, de baix impacte ambiental,…

Per tant, si volem reduir la nostra empremta mediambiental, i reduir la quantitat de residus que provoquem, hem de recordar les 7 R’s : Refusar, Reduir, Reutilitzar, Reparar, Regalar Compostar (Rot en anglès) i Reciclar.