Select Page

El minimalisme és un moviment de consum i un estil de vida que vol repensar les nostres necessitats i la quantitat d’objectes que adquirim i acumulem, per a retornar el valor a cada cosa i guanyar consciència social, mediambiental i social.

El minimalisme és diferent per a cada persona o per a cada família, però és fonamental un plantejament conscient d’allò que escollim tenir a les nostres vides. No és un número d’objectes o una estètica determinada sinó una decisió activa.

Els nens i nenes, com totes les persones, es veuen influïdes per l’espai i l’ambient que els rodeja, així que el minimalisme també té beneficis per els infants.

En un espai ple d’objectes apilats, on no trobem allò que cerquem i ens omple la ment de preocupacions ens és difícil estar calmats. Les emocions donen forma a com ens sentim i com ens comportem, així, si els infants estan nerviosos o en guàrdia tindran unes actituds i uns comportaments esverats, nerviosos i irritables.

El minimalisme els ajuda a estar en calma i més tranquils perquè els espais ordenats amb només allò que necessitem al nostre abast poden ajudar a assolir unes emocions més tranquil·les, d’aquesta manera els infants se sentiran segurs i calmats.

La quantitat adequada d’estímuls pot ser positiva, tan per infants com per adults, però un espai amb moltes coses ens pot fer sentir sobreestimulats, i dificultar-nos la concentració, l’atenció i dificultar-nos l’elecció. Això fa que els infants passin menys estona escollint amb què juguen o buscant un objecte concret i els permet tenir estones de joc més llargues i profundes.

Tenir les joguines endreçades de manera que siguin atractives, accessibles i fàcils d’endreçar possibilita l’autonomia de joc dels infants, que aprenen que cada cosa té el seu lloc i els és senzill recollir quan acaben de jugar. Aquesta actitud vers les joguines disminueix les baralles per recollir o per no trobar allò que necessiten.

El minimalisme, però, no és només allò físic que tenim a casa, o el nombre d’objectes, o l’ordre que aporta. El minimalisme és una actitud davant el consum i davant qui som. Amb aquest sistema de valors desplacem els objectes, l’acumulació material i el consumisme del centre de la vida i el situem en valors personals i social com les cures, el respecte per el medi ambient, la gratitud amb allò que tenim, la cooperació, la imaginació, etcètera.

Quan els nens i nenes tenen menys joguines, en tenen més cura i estan contents amb elles, adquireixen més consciència de l’esforç, el treball i el valor de cada objecte. I això permet als pares reflexionar sobre els valors d’allò que donem als nostres fills, l’origen de la matèria, qui l’ha fet i en quines condicions, quin impacte mediambiental i social té, quin ús en donem i què en farem quan hagi acabat la vida útil. Valorar la qualitat per sobre la quantitat i el valor del que ens aporta no el valor en el que fa tothom. I ens dona la oportunitat de transmetre-ho als nostres petits.

També els ensenyem a prendre decisions, i fer-ho de manera conscient, reflexionada i guiada per un pensament o una necessitat, sense caure en el consumisme, en les compres per impuls o en la comparació amb els altres. La intencionalitat en les nostres accions és un exemple per les seves.

Per últim, el minimalisme permet als nostres fills i filles explorar la seva creativitat, la seva imaginació i les seves habilitats socials i simbòliques. Quan no es té una joguina per a cada joc i per a cada situació la canalla ha de fer servir la seva imaginació per a reinventar allò que té a mà. Això fomenta el joc simbòlic, lliure, espontani i creatiu. Per altra banda, si l’infant juga amb altres nenes i nens haurà de fer servir les seves habilitats socials de cooperació, negociació, etcètera per tal de posar-se d’acord en el joc, el simbolisme i l’ús de les joguines.