Select Page

A casa no tenim televisor. No ens cal i no la volem. Això no vol dir que nosaltres o els nostres fills no puguem gaudir de pel·lícules o recursos audiovisuals, però volem que aquests siguin escollits intencionadament.

No tenir televisió ha estat una elecció conscient, sobre els missatges, les informacions i els exemples que posem a l’abast dels nostres fills. No volem dibuixos violents, sexistes, que fomentin conductes egoistes, irrespectuoses o de maltractament. Escollim dibuixos que creiem que poden contenir missatges positius o sobre els que puguem treballar i explicar conjuntament. A vegades ens equivoquem i escollim una pel·lícula o bé una sèrie que conté valors contraris als nostres, però en aquests casos ho treballem. Preguntem què els sembla, què canviarien, quines coses els han semblat malament,… i també els donem la nostra opinió.

També és una elecció del tipus de consum que volem tenir i del tipus d’economia en la qual volem participar. Amb la quantitat d’anuncis i el tipus de productes que ens volen vendre creiem que la televisió fomenta un consumisme exagerat, de productes innecessaris, que fomenten valors negatius i que son perjudicials per els individus, la societat i el medi ambient. No vull exposar els meus fills a l’impacte d’aquests anuncis, que els creen la “necessitat” de moltes joguines de plàstic, que juguen soles, o d’aliments, per dir-ne d’alguna manera, que els faran estar menys sans.

A més és una elecció sobre el tipus d’oci i d’activitats que volem ensenyar als nostres fills. Volem que aprenguin que jugar, imaginar, inventar, córrer, pintar, crear i llegir son les activitats que ens faran créixer com a persones i no seure davant d’una pantalla hores i hores, sense pensar, compartir o moure’s. Les pel·lícules o sèries són una forma d’entreteniment més.

Cada activitat que fem, cada acció, cada producte que consumim canvia com funciona el món, les nostres eleccions són poderoses. Hem d’ensenyar als nostres fills que tenen la capacitat de millorar o empitjorar la societat. Ensenyem-los a escollir i a pensar críticament.