Select Page

Quan la gent sap que utilitzem bolquers de tela, la primera pregunta que ens fan és “per què?”, per això publicaré una sèrie d’articles sobre els bolquers de tela responent a aquesta pregunta. En aquest primer article parlarem del tipus de bolquers de tela que hi ha actualment al mercat.

Un bolquer de tela consta de dues parts, l’absorbent i l’impermeable, que són necessàries per al seu bon funcionament.  L’absorbent pot estar fabricat amb fibres sintètiques (fetes per l’home), com les microfibres; o de fibres naturals com el cotó i el bambú. L’impermeable pot estar fabricat amb fibres naturals com la llana o sintètiques com el poliuretà, el niló o el vinil.

Bolquers de dos components

Aquest tipus de bolquer consta de dues parts separades que es col·loquen al nadó de manera independent.

El cobertor

La part impermeable és el cobertor, que pot ser de poliuretà o llana i que no absorbeix les deposicions del nadó, serveix per aïllar l’absorbent de l’exterior per evitar fugues. El cobertor pot tenir diferents formes i tancaments, n’hi ha que són similars a pantalons curts, amb camals i una cintura elàstica, i n’hi ha amb tancaments de velcro o de botons a pressió. Es pot reutilitzar el cobertor, si no està brut, canviant només l’absorbent.

L’absorbent

La part absorbent pot ser de diferents tipus, en funció de si s’ha de plegar o si ja té forma de bolquer.

Pla, és una tela gran, llisa i quadrada, que no té tancaments. Aquest tipus s’ha de plegar i es pot utilitzar de diferents formes, com a absorbent dins d’un altre bolquer o com a bolquer embolicat. Es tanquen amb uns estris específics denominats “snappis” que no formen part de l’absorbent.  És fàcil i ràpid de rentar i assecar.

Preplegat, és una peça de roba que ja ha estat plegada en la seva fabricació. Tot i això es requereix un plegat més a l’hora de col·locar-el, ja sigui com a absorbent dins un altre bolquer o com a bolquer en sí mateix.

Preformat, té forma de bolquer però no té tancaments, o sigui que cal utilitzar “snappis”.

Ajustat, és el més semblant a un bolquer acabat, però necessita el cobertor. Té forma i s’ajusta bé al nadó, amb elàstics al contorn de les cames. També té tancaments, que poden ser de velcro o botons a pressió. Alguns porten absorbents extra per a nens més grans o per a la nit.

Bolquers amb el cobertot inclòs

Aquest tipus de bolquers tenen els dos elements units, cobertor i absorbent. L’element impermeable és de poliuretà, i té tancaments de “velcro” o de botons de pressió, mentre que l’element absorbent pot variar.

De butxaca

Aquest bolquer té l’absorbent cosit al cobertor formant una butxaca per on es poden inserir absorbents adicionals, de manera que sempre queda una part llisa en contacte amb el nadó. Quant es canvia el bolquer s’ha de canviar tot i extreure els absorbents adicionals abans de rentar.

Tot-en-un

Els bolquers tot-en-un són els més semblants al d’un sol ús. L’absorbent i el cobertor estan totalment cosits i no es desmunta. Aquests no requereixen que els muntem, però a l’hora d’assecar-se tarden més i és possible que en necessitem una quantitat més gran.

Tot-en-dos

Aquests bolquers tenen dues parts, l’absorbent i el cobertor, units per botons a pressió. D’aquesta manera unim els avantatges dels tot-en-un i dels de dos components, al ser desmuntables es poden rentar i assecar més ràpid i com que l’absorbent esta unit al cobertor és més pràctic de posar. En aquest grup es troben els tipus Pop In. Existeix un tipus de tot-en-dos que té diferents absorbents i s’anomena híbird.

Calcetes d’aprenentatge

Aquests bolquers són un tot en un però en forma de calceta, per quan estan aprenent a anar al lavabo sols.  

Bolquers de natació

Aquests bolquers es poden utilitzar per anar a la piscina o a la platja sense que hi hagi cap fuita. Son com un tot-en-un.

Els bolquers de tela poden ser uni-talla o multi-talla. Els primers van per talles, des de recent nascut fins a calcetes d’aprenentatge. Els segons tenen un sistema de botons a pressió que permeten ajustar la mida del bolquer i premeten que creixi amb el nadó.

Els “snappis” són unes peces de plàstic en forma de T que, gràcies a unes dents, permeten tancar els bolquers. Són un sistema més segur que les agulles imperdibles d’abans, ja que no comporten perill de que els petits se la clavin.

En pròxims articles aprofundirem en els accessoris, com es renten i altres temes.